مارتینگل (Martingale) چیست؟ استراتژی خرید و فروش پله ای

۱۳ آبان ۱۴۰۲
زمان مطالعه: حدود 12 دقیقه
0 نظر
158 بازدید
مارتینگل (Martingale) چیست؟ استراتژی خرید و فروش پله ای

خرید پله ای یا مارتینگل چیست؟

دغدغه تمامی افراد در بازارهای مالی این است که چگونه بدون اینکه ریسک بکنند، سود تضمین شده نصیبشان می گردد.

امروزه مارتینگل مورد توجه معامله گران بازارهای مالی از جمله: بورس اوراق بهادار، دلار، فارکس، کریپتو و… قرار گرفته است.

این روش در قمار بازها دو حالت دارد و درصد برد و باخت شما 50-50 می باشد. اما با استفاده بهینه و درست از این روش در بازارهای مالی و داشتن مهارت کافی ،می توان ریسک سرمایه گذاری را کاهش داد.

این روش توسط فردی آمریکایی طراحی شد و بعد از آن معامله گران مختلف ی با ترکیب استراتژی های خود به این روش یعنی مارتینگل یا خرید پله ای رسیدند.

حال برای اینکه بدانیم مارتینگل چیست و چه کاربردی در بازارهای مالی دارد تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

مارتینگل چیست؟

طبق این روش شما سرمایه اولیه خود را به قسمت های مساوی تقسیم می کنید و خرید خود را در قیمت های مختلف بر مبنای این ضرایب انجام دهید.

برای درک این مسئله نظر شما را به مثال زیر جلب می کنم:

فرض کنید شما 1عدد سهام خودرو با قیمت 200 هزار تومان خریداری می کنید و انتظار دارید سهام مورد نظر رشد کند اما بر خلاف تصور شما 10% درصد قیمت سهام افت می کند  180 تومان ارزش پیدا می کند در اینجا به روش مارتینگل نیز عمل می کنیم به طوری که در قیمت 180 تومان 2عدد سهام را خریداری می نمایید و با این کار میانگین کل خرید شما 186.6 تومان کاهش می یابد و در صورت رشد قیمت بالای 186.6 تومان، کل خرید شما سود آور می شود این در حالی است که قیمت به 200 تومان نرسیده است.

حال ممکن است دوباره این خریدی که صورت گرفت دوباره کاهش پیدا کند و 10% دیگر قیمت افت پیدا کند یعنی 162 تومان می رسد.

این سری دو برابر پله قبلی باید 4 عدد سهام در این قیمت 162 تومان خریداری میشود. با این کار میانگین خرید شما به 172 تومان می رسد؛این در حالی است که قیمت فعلی سهام خودرو نسبت به قیمت خرید اولیه شما کاهش داشته است اگر قیمت از نقطه آخر خرید شما 10 درصد بالاتر برود، معامله از ضرر خارج شده و وارد سود میشود.

یکی از روش‌های پرکاربرد در تجارت فارکس، روش مارتینگل است که در آن، در صورتی که بازار به سمت معکوس حرکت کند و معاملات شما را به سمت منفی هدایت کند، شما باید در هر مرحله مبلغ بیشتری را سرمایه‌گذاری کنید تا بتوانید نقصان خود را جبران کنید. با این روش، احتمال برگشت قیمت به مبنای اولیه‌تان بیشتر می‌شود و شما می‌توانید سود بیشتری به دست آورید. با این حال، باید به خاطر داشته باشید که استفاده از روش مارتینگل بسیار خطرناک است و ممکن است باعث ایجاد ضرر بسیار بزرگی شود.

مارتینگل

این روش در چه بازاری بیشتر کاربرد دارد؟

این روش از مدیریت سرمایه در بازارهای مالی همچون بورس اوراق بهادار، فارکس، اوراق بهادار آمریکا مارتینگل کاربرد دارد و میتوان از آنها به نحو احسن استفاده کرد.

بازار بورس اوراق بهادار بر خلاف بازار سهام به ندرت وارد ضررهای سهمگین شده و به اصطلاح صفر می شوند. به عبارت ساده‌تر، شرکت‌ها و کمپانی‌ها ممکن است به دلیل علل مختلفی مانند مدیریت ناموفق، رقابت شدید با رقبای قوی، نوآوری‌های ناموفق و… ورشکست شوند. اما ورشکستگی کشور به علت شرایط اقتصادی نامساعد بسیار دشوار است و به سادگی در چند روز نمی‌تواند اتفاق بیفتد.

اما این را هم باید در نظر بگیرید که تصور نکنید در اوراق بهادار ضرر یا رکودی وجود ندارد؛ گاهی اوقات سیاست های بانکی و اقتصادی یک کشور برای رسیدگی به اهداف خود دستخوش تغییراتی میشوند اما این هم دور از ذهن نیست که ممکن است بازاری به صفر برسد.

بازار جفت ارزها یا فارکس در این بازار افراد میتوانند با سرمایه بسیار کم وارد شده و با توجه به درصد جفت ارزهای مختلف و با توجه به تایم معاملاتی خود، از روش مارتینگل برای سوددهی معاملات استفاده کنند.

معامله‌گران می‌توانند با کسب سود از معاملات، بخشی از ضررهای خود را جبران کنند و در کنار آن، سود هم به دست آورند. روش مارتینگل یک روش معاملاتی در بازارهای مالی است که برای مقابله با افزایش زیاد قیمت ارز و سایر دارایی‌ها به کار می‌رود. در این روش، معامله‌گران با استفاده از ارز با نرخ بهره پایین قرض می‌گیرند و ارزی با نرخ بهره بالاتر را به صورت پله‌ای خریداری می‌کنند. این روش به معامله‌گران تیزبین کمک می‌کند که با افزایش قیمت دارایی‌ها سود بیشتری کسب کنند.

با این حال، باید توجه داشت که این روش بسیار پیچیده است و در صورت استفاده نادرست می‌تواند به خسارت بسیاری منجر شود.

بازار بورس اوراق بهادار تهران، ارزش معاملات بازار سرمایه همواره بالا و پایین های خاص خود را به همراه دارد که الگوهایی را برای معامله گران شکل می دهد و معامله گران در جهت یک روند یا ترند خوب همراه بازار می شوند تا بتوانند از روش مارتینگل کسب سود کنند.

اما توجه داشته باشید این روش نیازمند سال ها تلاش و تجربه در بازارهای مالی است و نداشتن دانش و تجربه در بازارهای مالی ممکن سرمایه خود به ضرر متحمل گردد یا از بین برود.

با توجه به اینکه بازار سرمایه دارای ریسک های غیر منتظره ای است، برای شناسایی یک روند مشخص و کارآمد، کار بسیار سختی محسوب می شود. در نتیجه، حتی بهترین معامله گران جهان نیز ممکن است ضررهای هنگفتی را تحمل کنند. در این مواقع، روش مارتینگل به کار می رود که به کاربر پیشنهاد می دهد معامله بعدی را با دو برابر مبلغ قبلی انجام دهد.

این روش توانایی دریافت سود به معامله‌گران را می‌دهد تا بخشی از ضررهای خود را با درآمد بهره جبران کنند. اما باید توجه داشت که استفاده نادرست از این روش می تواند منجر به افزایش خطرات و ضررهای بیشتری شود. بنابراین، قبل از استفاده از این روش، باید به دقت و با آگاهی کامل از عواقب آن، تصمیم گیری کرد.

خرید پله ای مارتینگل چیست؟

به طور مثال:

مدیر و سرمایه گذار برجسته “بیل آکمن”، در سال ۲۰۱۶ سهام رستورانی با نام “Chipotle Mexican Grill” را با قیمت ۴۱۰ دلار خریداری کرد. پس از چند ماه، قیمت سهام به ۵۰۰ دلار افزایش یافت و سپس در اوایل سال ۲۰۱۸ به ناگهان به قیمت ۲۵۰ دلار سقوط کرد. در این زمان، “آکمن” سهام بیشتری را خریداری کرد و در سه ماهه اول سال بعد، قیمت سهام دوباره به ۵۲۰ دلار رسید.

مزایا و معایب مارتینگل

هر سبکی یا هر استراتژی مزایا و معایب خاص خودش را دارد. در این قسمت به مزایا و معایب مارتینگل می پردازیم:

مزایا:

  • روش مارتینگل نیاز به پیش بینی روند بازار ندارد
  • با محاسبه سود و زیان می‌توان به نتیجه‌ی موردنظر دست یافت.
  • تحت یک برنامه صحیح، امکان افزایش سود بالا وجود دارد
  • با رعایت اصول و قوانین، استفاده از آن برای مبتدیان امکان پذیر است.

معایب:

  • امکان از دست دادن مبالغ زیادی، در صورت عدم رعایت موارد امنیتی، توسط معامله گران کوچک وجود دارد.
  • معامله گران کوچک و متوسط باید نسبت خطر به سود معاملاتشان را به دقت بررسی کنند. اگر این نسبت خوب نباشد، احتمالاً بهتر است از انجام معامله خودداری کنند تا از اتلاف پولشان جلوگیری کنند.
  • هر معامله گری همواره در معرض خطر بزرگی قرار دارد. به عنوان مثال، با توجه به شرایط بازار، نوسانات قیمت، وضعیت اقتصادی و سیاسی و بسیاری از عوامل دیگر، می‌تواند درآمد خود را از دست بدهد و حتی با ضرر مواجه شود. برای همین، معامله گر باید با خطرات و مخاطرات معاملات خود آشنا باشد و بتواند با توجه به شرایط، تصمیمات درست و بهینه گیری کند.

مشکل روش مارتینگل چیست؟

این سیستم توسط معامله گران بزرگ پیاده شده و آنها هم طبق سیستم معاملاتی  حد سود و حد ضررهای خود را در این سیستم را بومی سازی کرده اند. همچنین معامله گرانی که تجربه و مهارت معامله گری دارند می توانند از این روش، دفعات متعددی این کار را انجام دهند و هر چه قیمت افت کند میانگین خرید خود را به آن نزدیک تر کنند.

لذا توجه داشته باشید که حجم سرمایه ما محدود است. بنابراین ما نمی توانیم تا ابد بر روی خرید قبلی خود 2 برابر خرید جدید انجام دهیم و با گذشتن چند مرحله از این کار، حجم خرید و سرمایه مورد نیاز برای مارتینگل به شدت افزایش پیدا می کند.

خرید پله ای مارتینگل چیست؟

چگونه مشکل خرید پله ای را بر طرف کنیم؟

باید مراحل انجام این کار را به اعداد مشخصی محدود کرد تا بتوان از عهده انجام آن بر آمد. توصیه می شود که مراحل خرید را به 3 مرحله کاهش دهید؛ بدین صورت که سرمایه خود را به 4 قسمت نا مساوی تقسیم کنید یعنی:1،2،4،8 در این روش به این اعداد ضرایب مارتینگل گفته می شود که همان توان های عدد 2 هستند که در هر مرحله از خرید به کاربرده می شوند.

مثلا سرمایه 20 میلیون تومانی ابتدا: 1میلیون مرحله بعد 2میلیون، 4میلیون و 8میلیون تقسیم می شود.

تقسیم بندی شما در صورت کاهش قیمت خرید اولیه تان، بازه‌ی حدضرر خود را به 3 قسمت تقسیم می کنید و هر بار که قیمت به یکی از این 3 بخش برخورد می کند پله بعدی خرید خود را انجام دهید.

در نتیجه هم حدضرر را رعایت کرده اید و هم در صورت فعال نشدن آن و رشد قیمت سهم از هر قیمتی چه خرید اول چه خرید آخر قیمت خرید شما بهینه شده است و با اولین رشد، کل خرید شما وارد سود می شود.

بهترین حالت استفاده از روش خرید پله ای در بورس چیست؟

این سبک یک استراتژی منطقی است برای زمانی که رشد قیمتی سهامی کمی دیر تر انجام می گیرد و شما می توانید با پله ای وارد شدن در سهام بنیادی خوب سودهای پله ای خوبی بدست آورید اما توجه داشته باشید که استفاده افراطی از این سبک ممکن است سرمایه شما متحمل ضرر گردد.

مثال زنده از لایو بازار سرمایه بر سهام شتران

به طور مثال به شرکت پالایش نفت تهران با نماد معاملاتی شتران توجه کنید به روش مارتینگل روند رو در چارت پیدا کردیم و متوجه تغییر جهت روند شدیم و به صورت پله ای خرید صورت گرفته است.

مارتینگل در بورس

به طور مثال اگر مبلغ 15 میلیون رو برای این سهام در نظر بگیریم:

پله اول:خرید اول را با قیمت 3,810 و تعداد سهم 2630 را خریداری می نمایید.

پله دوم: با افت 5% قیمت سهم 2میلیون تومانی را خریداری می کنیم(قیمت 3,630 و تعداد سهم 5,550)

پله سوم: با افت 5% قیمت سهام 4 میلیون تومانی را خریداری می کنیم(قیمت 3,450 و تعداد سهم 11,600)

پله چهارم: با افت 10% قیمت سهام 8 میلیون تومانی را خریداری می کنیم( قیمت 3,240 و تعداد سهم 35,770)

مارتینگل در بورس

بنابراین هنگامی که قیمت سهم از 3540 بیشتر شود این خرید پله ای تازه وارد سود خواهد شد یعنی 8.4% درصد از پله چهارم بالا بیاید خرید ما سر به سر شده است  و اگر تا کنون نگهداری شود (قیمت 4,400) از کل خرید در این مثال 5میلیون تومان سود کسب شده است معادل 35% .در صورتی که اگر پول را در ابتدا با خرید اول محاسبه کنیم سود کسب شده 2.3 میلیون تومان است که معادل 17% می باشد.

نتیجه گیری

خرید و فروش پله ای علیرغم معایب و ریسک‌های متعدد، نیازی به پیش‌بینی دقیق قیمت ندارد. این ویژگی در بازار پرنوسان بازارهای مالی بسیار مهم است و همین محبوبیت این استراتژی در میان تریدرهای بازارهای سرمایه را افزایش می‌دهد. در صورت تمایل به استفاده از استراتژی مارتینگل، بهتر است با دقت و آگاهی کاملی در این زمینه آشنا شوید و در شرایط مناسب از آن استفاده کنید. باید به خاطر داشته باشید که موفقیت هر تریدر به عملکرد استراتژی‌هایش بستگی دارد. برای دستیابی به سود مناسب، پیش از شروع سرمایه‌گذاری، تحقیقات کافی را انجام داده و از رفتار احتیاطی و مدیریت خطر مناسب برخوردار باشید.

توجه داشته باشید که تعداد دفعات استفاده از روشمارتینگل نهایت سه یا چهار باشد و با در نظر گرفتن سرمایه کل شما، این تقسیم سرمایه را به نحو احسن انجام دهید که مبادا دچار زیان هنگفتی شوید.

استفاده از استراتژی مارتینگل در معاملات، در شرایطی که سرمایه زیادی برای کار کردن در اختیار دارید، می‌تواند بهترین جواب را به شما بدهد. اما باید به این نکته هم توجه کرد که در غیر این صورت، استفاده از این روش ممکن است به شما ضرر بزرگی برساند و باعث از دست دادن تمام دارایی خود شوید. بنابراین بهتر است با احتیاط و با انجام تحقیقات جامع پیش از شروع سرمایه گذاری، در معاملات خود عمل کنید و با این کار از نوسانات بازار در امان بمانید و سود مناسبی به دست بیاورید.

بیشتر بخوانید

1-بورس چیست؟

سوالات متداول

چگونه مشکل مارتینگل را بر طرف کنیم؟

باید مراحل انجام این کار را به اعداد مشخصی محدود کرد تا بتوان از عهده انجام آن بر آمد. توصیه می شود که مراحل خرید را به 3 مرحله کاهش دهید.

بهترین حالت استفاده از روش مارتینگل در بورس چیست؟

این سبک یک استراتژی منطقی است برای زمانی که رشد قیمتی سهامی کمی دیر تر انجام می گیرد و شما می توانید با پله ای وارد شدن در سهام بنیادی خوب سودهای پله ای خوبی بدست آورید اما توجه داشته باشید که استفاده افراطی از این سبک ممکن است سرمایه شما متحمل ضرر گردد.

به این مقاله امتیاز بدهید
امتیاز کل: 0
تعداد شرکت کننده: 0
ارسال نظر
ad logo
رایگان جایزه ببر
ad logo

جدیدترین مقالات

فوائد نظرات شما
توسعه و بهبود مقالات ما
مسیری بهتر برای ارائه مقالات با ارزش
منبع انگیزه ما برای ادامه ارائه مقالات با کیفیت
پاسخ به سوالات مربوطه و راهنمایی رایگان شما
و ...
"نظرات شما برای ما ارزشمند است"