تخلفات بورس تهران را بشناسید! 9 روش تخلف در بورس

۱۳ آبان ۱۴۰۲
زمان مطالعه: حدود 10 دقیقه
0 نظر
168 بازدید
تخلفات بورس تهران را بشناسید! 9 روش تخلف در بورس

تخلفات در بازار بورس اوراق بهادار

تخلفات بورس به مجموعه‌ای از رفتارها یا عملکردهای نامناسب و نقض قوانین و مقررات بورس اوراق بهادار اطلاق می‌شود که می‌تواند به صورت فنی، عملیاتی و مالی باشد. برخی از تخلفات بورسی عبارتند از:

ک اوراق بهادار به شکل غیرقانونی.

  •  تلاش برای جعل و تزویر مدارک و اطلاعات مالی مرتبط با شرکت‌ها و اوراق بهادار.
  •  تبانی و توافق به شکل غیرقانونی بین برخی اعضای بورس به منظور تأثیرگذاری بر قیمت‌ها.
  •  استفاده از اطلاعات خاص و محرمانه برای کسب سود و تلاش برای جعل و تزویر اطلاعات مالی و تحلیل‌های مربوط به شرکت‌ها.
  •  انجام معاملات مشکوک  و یا انجام معاملات با هدف تأثیرگذاری بر قیمت‌ها.
  •  عدم رعایت قوانین و مقررات بورس و انجام معاملات به شکل غیرقانونی و نامشروع.

اگر یک شخص به تخلفات بورسی متهم شود و بر او تأیید شود، ممکن است با جرایم مالی و کیفری مواجه شود و حق تعلیق یا لغو عضویت در بازار بورس را داشته باشد.

خرید و فروش سهام با استفاده از اطلاعات داخلی شرکت

معاملات داخلی، خرید یا فروش سهام یک شرکت سهامی عام بر اساس اطلاعات مادی و غیرعمومی است که در دسترس عموم نیست. این اطلاعات ممکن است شامل نتایج مالی، ادغام ها و  اقدامات نظارتی یا سایر رویدادهای مهم شرکتی باشد که احتمالاً بر قیمت سهام شرکت تأثیر می گذارد.

تجارت داخلی غیرقانونی است زیرا انصاف و شفافیت بازار سهام را تضعیف می کند و برای افرادی که به اطلاعات محرمانه دسترسی دارند، مزیتی ناعادلانه می دهد. همچنین می تواند به اعتماد سرمایه گذاران به یکپارچگی بازار آسیب برساند و اعتماد به شرکت های دولتی را از بین ببرد.

نمونه‌های اخیر پرونده‌های معاملات داخلی شامل پرونده کریس کالینز، نماینده سابق کنگره است که به دلیل به اشتراک گذاشتن اطلاعات غیر عمومی در مورد یک شرکت بیوتکنولوژی و تشویق پسرش به فروش سهام قبل از انتشار عمومی نتایج ضعیف به زندان محکوم شد. مثال دیگر، مورد شریک سابق مک کینزی و شرکت، راجات گوپتا است که به دلیل به اشتراک گذاشتن اطلاعات خودی درباره گلدمن ساکس با یک مدیر صندوق تامینی به زندان محکوم شد.

در هر دو مورد، این افراد از دسترسی ممتاز خود به اطلاعات محرمانه برای منافع شخصی استفاده کردند و وظیفه خود را در قبال شرکت و سهامداران آن نقض کردند. این موارد نشان می‌دهد که چرا معاملات داخلی توسط قانون‌گذاران و مجریان قانون جدی گرفته می‌شود و چرا حفظ یکپارچگی و انصاف بازار سهام مهم است.

تخلفات بورس

دستکاری بازار

دستکاری بازار به تلاش عمدی برای مداخله در عملکرد آزاد و منصفانه بازار سهام از طریق تحریف عوامل عرضه و تقاضا که قیمت سهام را تعیین می کند، اطلاق می شود. این کار را می توان با استفاده از روش های متقلبانه یا فریبنده برای ایجاد تقاضای مصنوعی برای سهام یا کاهش قیمت آن، یا با انتشار اطلاعات نادرست برای ایجاد تصور نادرست از وضعیت مالی یک شرکت انجام داد.

انواع مختلفی از دستکاری بازار که همان تخلفات بورسی هم میباشد وجود دارند که عبارتند از:

1_ پامپ و دامپ

زمانی اتفاق می افتد که سرمایه گذاران با انتشار اطلاعات نادرست یا شایعات نادرست در مورد وضعیت مالی شرکت، قیمت سهام را به طور مصنوعی متورم می کنند و پس از رسیدن قیمت به یک سطح مشخص، سهام خود را می فروشند. یا برعکس این اتفاق ، برای سهامداران ایجاد میشود و پس از انتشار اخبار منفی بصورت غیرقانونی و نادرست، باعث دامپ و ریزش قیمتی میشود.

2_ جعل

این امر شامل قرار دادن سفارشات جعلی برای خرید یا فروش سهام به منظور ایجاد تصوری از فعالیت بازار و دستکاری قیمت سهام است. یا به اصطلاح ایجاد سفارش های جهت ساز و ترس و طمع که رابطه مستقیمی با احساسات افراد معامله گر دارد.

3_ معاملات داخلی

همانطور که قبلاً ذکر شد، این شامل خرید یا فروش سهام بر اساس اطلاعات مادی و غیر عمومی است که می تواند عوامل عرضه و تقاضا را که قیمت سهام را تعیین می کنند، مخدوش کند.

4_  سفارشات هماهنگ شده نهنگ ها

این زمانی اتفاق می‌افتد که معامله‌گران تلاش می‌کنند تا با فروختن حجم زیادی از سهام، قیمت سهام را پایین بیاورند و سپس آنها را با قیمت پایین‌تری بازخرید کنند.

دستکاری بازار غیرقانونی است زیرا اصول اساسی بازار سهام را مخدوش می کند، اعتماد سرمایه گذاران را تضعیف می کند و زمینه بازی ناهمواری را ایجاد می کند که به نفع کسانی است که اطلاعات داخلی یا توانایی دستکاری بازار را دارند. برخی از نمونه‌های اخیر پرونده‌های دستکاری بازار عبارتند از رسوایی لیبور، که در آن مشخص شد بانک‌های بزرگ نرخ‌های بهره را دستکاری کرده‌اند، و فشار کوتاه GameStop، که در آن سرمایه‌گذاران خرد در انجمن‌های رسانه‌های اجتماعی برای افزایش مصنوعی قیمت سهام و اجبارها هماهنگی کردند.

تخلفات بورس چیست؟

5_حسابداری متقلبانه

حسابداری تقلبی به معنای تلاش آگاهانه برای تقلب در سوابق و گزارشات مالی شرکت است که باعث نمایش نادرست عملکرد مالی یا وضعیت شرکت می‌شود و سرمایه‌گذاران یا دیگر نمایندگان را فریب می‌دهد. این کار از طریق روش‌های مختلفی انجام می‌گیرد، از جمله:

6_ تقلب در تأیید درآمد

این بدان معنی است که درآمدهایی که هنوز تکمیل نشده‌اند، یا با به تقلیل درآمد از معاملات مختلف، به طور مصنوعی افزایش می‌یابند و باعث به هم ریختن معادلات حسابداری شرکت ها و به دور بودن حساب ها و دفاتر شرکت ها از واقعیت میشود.

7_ تقلب در ارزش‌گذاری دارایی‌ها

این بدان معنی است که ارزش دارایی‌هایی مانند اموال یا موجودی به صورت غیر معقول بالا تری ارائه می‌شود تا سود گزارش‌شده شرکت بیشتر شود.با این روش افراد سود زیاد غیرواقعی به ترازنامه شرکت اضافه میکنند و باعث میشوند تا صورت های مالی به بهترین نحو ممکن به مردم ارائه شود و مردم خیال کنند که این شرکت سود های هنگفتی بدست آورده و با همین تفکر در تصمیم گیری برای سرمایه گذاری و خرید سهام به اشتتباه می افتند.

8_ دستکاری هزینه ها

این شامل کم بیان کردن هزینه ها، مانند حقوق یا سایر هزینه ها، برای افزایش مصنوعی سود است.یکی دیگر از راه های متقلبانه برای بهتر نشان دادن صورت های مالی ، کم کردن هزینه ها میباشد که با اینکار افراد معامله گر با مشاهده صورت های مالی شرکت مد نطر که اطلاعات غلط در اختیار افراد قرار داده، دچار اشتباه میشود و به احتمال خیلی زیاد در آینده زیان ده خواهد بود.

9_ معاملات خارج از ترازنامه

این شامل پنهان کردن معاملات، مانند بدهی ها از صورت های مالی شرکت است تا وضعیت مالی شرکت بهتر از آنچه هست به نظر برسد. یکی دیگر از روش های متقلبانه برای بهتر جلوه دادن صورت های مالی شرکت ها ،انجام معاملات خارج از ترازنامه میباشد که اصولا معاملاتی می باشدد که با زیان مواجه شده و مدیران شرکت تصمبم میگیرند تا این اطلاعات مربوط به معاملات زیان ده را وارد ترازنامه نکنند تا صورت های مالی آنها به هم نخورد و یا به اصطلاح مطلوب باقی بماند.

منحرف کردن بازار غیرقانونی است زیرا اصول بنیادی بازار سهام را از هم می‌پاشاند، اعتماد سرمایه‌گذار را ضعیف می‌کند و بازی غیرمتعادلی را ایجاد می‌کند که به نفع افرادی است که به اطلاعات داخلی دسترسی دارند یا قابلیت تلاش برای تحریک بازار را دارند.

تخلفات بورس چیست؟

نقش نهادهای نظارتی در نظارت و اجرای مقررات در بازار سهام

نهادهای نظارتی نقش مهمی در نظارت و اجرای مقررات در بازار سهام دارند. این نهادها مسئول حفظ شفافیت، تضمین انصاف و محافظت از سرمایه گذاران در برابر روش های متقلبانه یا فریبنده هستند. آنها قوانین و دستورالعمل هایی را ایجاد می کنند که فعالان بازار باید از آنها پیروی کنند و از آنها برخوردار باشند تا بتوانند تخلفات بورسی را کنترل کنند.

چندین نهاد نظارتی در سطح ملی و بین المللی وجود دارند که بر جنبه های مختلف بازار سهام نظارت می کنند. در ایالات متحده، کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) تنظیم کننده اصلی است که مسئول اجرای قوانین فدرال اوراق بهادار و تنظیم بازارهای اوراق بهادار است. سازمان تنظیم مقررات صنعت مالی (FINRA) یک سازمان خودتنظیمی است که مسئول نظارت بر کارگزار-فروشندگان فعال در ایالات متحده است. علاوه بر این، نهادهای نظارتی در سطح ایالتی وجود دارند که بر قوانین و مقررات اوراق بهادار در حوزه قضایی خود نظارت می کنند.

در سطح بین‌المللی، سازمان بین‌المللی کمیسیون‌های اوراق بهادار (IOSCO) انجمنی از تنظیم‌کننده‌های اوراق بهادار است که استانداردهای جهانی را برای مقررات اوراق بهادار تعیین می‌کند و همکاری بین تنظیم‌کننده‌ها را در سراسر جهان ارتقا می‌دهد. سایر نهادهای بین المللی مانند بانک جهانی و صندوق بین المللی پول نیز در ترویج شیوه های صحیح بازار مالی نقش دارند.همچنین در بازار بورس اوراق بهادار، وظیفه مدیریت معاملات و نظارت بر روی آنها ، به عهده سازمان بورس اوراق بهادار میباشد که بسیار جامع و درست این کار را انجام میدهد.

نهادهای نظارتی علیرغم نقش مهمی که دارند، به دلیل اثربخشی آنها در پیشگیری از تخلفات مختلف از جمله تخلفات بورسی و حمایت از سرمایه گذاران با انتقاداتی مواجه شده اند. منتقدان استدلال می کنند که نهادهای نظارتی اغلب در واکنش به تهدیدات جدید کند هستند و اقدامات اجرایی آنها ممکن است به اندازه کافی قوی نباشد تا بازیگران بد را بازدارد. علاوه بر این، برخی استدلال می‌کنند که تسخیر نظارتی جایی که آژانس‌های نظارتی با منافع صنعتی که قرار است تنظیم کنند بسیار نزدیک می‌شوند، می‌تواند اثربخشی آنها را به خطر بیندازد.

در حالی که نهادهای نظارتی نقش اساسی در حفظ یکپارچگی بازار سهام ایفا می کنند، بحث های مداومی در مورد چگونگی اطمینان از موثر بودن آنها در جلوگیری از تخلفات و حمایت از سرمایه گذاران وجود دارد.

نتیجه گیری

در این مقاله، ابتدا بازار سهام و اهمیت مقررات برای تضمین شفافیت و عدالت در آن توضیح داده شده است. سپس به بررسی سه نوع اصلی تخلفات بورسی، شامل معاملات داخلی، تلاش برای انحراف بازار و حسابداری تقلبی که سه روش اصلی تخلفات بورسی هستند پرداخته شده است.

بازار سهام به عنوان یکی از مهم‌ترین اجزای اقتصاد جهان، بسیار حساس و پویاست. به همین دلیل، مقرراتی که برای تضمین عدالت و شفافیت در بازار ارائه می‌شود، بسیار حیاتی است. تخلفات بورسی، از جمله مثال‌هایی از تلاش‌هایی هستند که در این راستا ممکن است موجب تضعیف اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار و در نتیجه کاهش راندمان و رشد اقتصادی شود.

تخلفات بورسی همچون مانیپولیشن بازار، تجارت داخلی از طریق اطلاعات داخلی شرکت‌ها و حسابداری تقلبی همگی نمونه‌هایی از این تخلفات هستند که با تلاش برای پیشگیری و اجرای قوانین سخت‌گیرانه، می‌توان از آن‌ها جلوگیری کرد.

بدون شک،  نظارت و اجرای مقررات بازار، نقش بسیار مهمی را در پیشگیری از تخلفات بورسی ایفا می‌کند. این نظارت توسط گروه‌های تنظیمی مختلف در سطح ملی و بین‌المللی صورت می‌گیرد که هر یک مسئولیت‌های مشخصی را در بخش‌های مختلف بازار سهام برعهده دارند. با این حال، بسیاری از افراد معتقدند که مقررات بورسی همچنان قابل شکایت است و نیاز به تشدید و افزایش اجرایی شدن آن‌ها وجود دارد تا بتوانند به صورت کامل از تخلفات بورسی جلوگیری کنند.

امروزه در بازار سرمایه ایران تخلفات بورسی بسیار کمتر از قبل دیده میشود به آن علت که نهاد های نظارتی بر بازار سرمایه ایران بیشتر شده و با دقت بیشتری بر روی اطلاعات و شفافیت اطلاعات نظارت میکنند.

سوالات متداول

تخلفات بورسی چیست؟

تخلفات بورسی به مجموعه‌ای از رفتارها یا عملکردهای نامناسب و نقض قوانین و مقررات بورس اوراق بهادار اطلاق می‌شود.

دستکاری بازار چیست؟

دستکاری بازار به تلاش عمدی برای مداخله در عملکرد آزاد و منصفانه بازار سهام از طریق تحریف عوامل عرضه و تقاضا که قیمت سهام را تعیین می کند، اطلاق می شود.

به این مقاله امتیاز بدهید
امتیاز کل: 0
تعداد شرکت کننده: 0
ارسال نظر
ad logo
CHART
چارت حرفه ای

مقالات مرتبط

ad logo
رایگان جایزه ببر
ad logo

جدیدترین مقالات

فوائد نظرات شما
توسعه و بهبود مقالات ما
مسیری بهتر برای ارائه مقالات با ارزش
منبع انگیزه ما برای ادامه ارائه مقالات با کیفیت
پاسخ به سوالات مربوطه و راهنمایی رایگان شما
و ...
"نظرات شما برای ما ارزشمند است"