نرخ بهره مفهومی است که به شما می گوید قیمت وام گرفتن چقدر بالا است. به زبان ساده تر نرخ سود نرخی است که از وام گیرنده به منظور جلوگیری از کاهش ارزش پول دریافت می شود. دلیل انجام این کار این است که زمانی که شما اقدام به پس دادن وام می کنید قدرت خرید پول بیشتر از زمان پس دادن آن نباشد.
این مفهوم از آن جهت در اقتصاد مهم است چون احتمال قرض گرفتن پول توسط مردم را تحت تاثیر قرار می دهد. بدان معنا که اگر نرخ سود بالا باشد بدهکار شدن و قرض گرفتن پول گران تر و بالعکس در صورت پائین بودن نرخ بهره این امر بسیار ارزان تر است.
دستورالعمل های دولت به بانک مرکزی برای دستیابی به اهداف دولت
سیاست های پولی
اصطلاح بلوغ سرمایه گذاری
احتمال نکول(در اصطلاح کارکنان مالی اگر طرف قرارداد نتواند در قبال قراردادی که بسته است تمام یا بخشی از تعهدات اش، خواسته یا ناخواسته ، عمل کند ، گویند «نکول» انجام داده است که به طبع آن ریسکی به وجود می آید که به ریسک اعتباری معروف است) درک شده وام گیرنده
احتمال پیش بینی احتمالی وام گیرنده
عرضه و تقاضا در بازار
همانطور که اشاره کردیم با نرخ بهره بالا تر شما باید سود بیشتری به وام دهنده بپردازید. درست مانند یک بادکنک، با نرخ بهره بالاتر گاز بیشتری بادکنک را پر می کند و باعث می شود که حجم بیشتری داشته باشد.
مثال: شما مبلغ 450 میلیون تومان با سود 5 درصد در بازه چهل و هشت ماه برای خرید خودرو وام دریافت می کنید. این بدان معناست که شما در طول مدت زمان وام گیری خود حدود 47 میلیون تومان سود پرداخت می کنید. اگر شما همان مقدار پول را در همان بازه زمانی با 6 درصد سود دریافت کنید ، در نهایت 57 میلیون تومان تا 66 میلیون تومان سود پرداخت خواهید کرد.
با قرض گرفتن همان مقدار پول در همان بازه زمانی با 7 درصد سود، شما چیزی حدود 67 میلیون تومان تا 86 میلیون تومان سود پرداخت خواهید کرد که این سود ها شامل هیچ هزینه اضافه و کارمزدی نمی شود.
در نهایت اهمیت نرخ به مقدار سودی که برای وام خود پرداخت می کنید دارد.
نرخ بهره ساده آسان ترین روش برای محاسبه سود تعلق گرفته به وام به شمار می رود. می توان نرخ سود ساده را از ضرب نرخ سود روزانه در مبلغ اصلی وام در تعداد روزهای باقی مانده تا زمان سر رسید، محاسبه کرد.
در فرمول بالا:
P: مبلغ اصلی و اولیه وامP (Principal)
R: نرخ سود بهره
:Tتعداد روزها (دوره ها) باقی مانده تا زمان سر رسید.
بعضی از وامدهندگان برای قرض دادن منابع مالی «نرخ سود مرکب» (Compound Interest Rate) را ترجیح میدهند زیرا با این روش، میتوان سود بیشتری را از فرد متقاضی وام دریافت کرد. سود مرکب را بهرهآوری بهره نیز مینامند زیرا نرخ سود نه تنها به مبلغ اصلی بلکه به سودهای انباشته شده دورههای قبلی نیز تعلق میگیرد.
بهره مرکب می تواند به عنوان «بهره بر سود» یا «سودِ سود» در نظر گرفته شود و باعث می شود تا سپرده یا وام با نرخ بیشتری از نرخ عادی رشد داشته باش.
A = P (1 + r/n)nt
در فرمول بالا :
A: مبلغ محاسبه شده با استفاده از نرخ بهره مرکب
P: مبلغ اصلی سرمایه (Principal)
R: نرخ سود
N: تعداد دوره ها
T: تعداد دوره های مرکب شدن بهره در واحد زمانی (Time)
نرخ بهره بانکی « به نرخ سود اعمال شده بر وام های کوتاه مدت بین بانک ها شاره می کند.Intrerbank Rate »
بانک ها مبالغی را در بازار وام دهی بین بانکی به منظور مدیریت نقدینگی و اهداف دیگری در جهت ایمن کردن ساختار خود قرض می دهند .
نرخ بهره اسمی «Nominal Interest Rate»
درصد افزایش پولی است که بدون در نظر گرفتن تورم برای استفاده از پولی که قرض گرفته اید به وام دهنده می پردازید.
بانک های مرکزی تنظیم کننده نرخ بهره اسمی کوتاه مدت هستند که در نهایت بر دیگر نرخ ها مانند نرخ های سود بانک های تجاری و موسسات مالی تاثیر می گذارد .
در دوران تورم، بانک های مرکزی نرخ بهره اسمی بالایی را تعیین کنند. آن ها ممکن است اثرات تورم را بیش از حد تخمین بزنند و نرخ سود اسمی را بالا نگه دارند. افزایش بیش از حد نرخ سود، عواقب اقتصادی قابل توجهی را به همراه خواهد داشت. با پایین نگه داشتن نرخ سود بانک های مرکزی سعی می کنند رونق اقتصادی را افزایش دهند.
عبارت نرخ بهره منفی بدان معناست که به جای وام دهندگان ، وام گیرندگان سود دریافت می کنند! یعنی شما با دریافت وام به جای پرداخت بهره، سود دریافت می کنید. این سیاست پولی غیرمتعارف مانند این است که شما به فردی پول بدهید تا به قرض گرفتن از شما ترغیب شود.
در زمان هایی که بانک های مرکزی گزینه دیگری برای اجرای سیاست های خود در راستای تحریک اقتصاد و خروج آن از رکود ندارند، به این روش روی می آورند. در بحرانهای اقتصادی، افراد و کسبوکارها پول نقد خود را به امید بهبود اوضاع نزد خود نگهداری میکنند.
یکی از دلایل دیگر برای انجام این عمل کاهش دادن ارزش پولی است. برای مثال بانکهای اروپایی برای کاهش ارزش یورو دست به این عمل زدند. آنان با این اقدام سعی داشتند اشتیاق برای صادرات را افزایش داده و در حالت خوشبینانه، منجر به رونق کسب و کارها شوند.
بهره دیگری است که در پروسه وام گیری ممکن است با آن برخورد کنید. بهره سالانه سودی است که باید در پایان یک سال آن را پرداخت کنید.
نرخ بهره حقیقی همان نرخ بهره اسمی با در نظر گرفتن اثرات تورم است.
فدرال رزرو یا همان بانک مرکزی آمریکا که به اختصار آن را فد می نامیم. یک نظام پولی و مالی امن Federal Reserve(FED)
انعطاف پذیر و با ثبات را برای ایالات متحده فراهم می کند.
تصمیم گیری ها و سیاست گذاری و سیاست گذاری های بانک های مرکزی تاثیر قابل ملاحظه ای در اقتصاد کشورها و به طبع آن در بازار ارز دارند. در این میان فدرال رزرو به عنوان بانک مرکزی آمریکا نقش و اهمیت بسیار زیادی دارد. تمامی رسانه های اقتصادی و سایت های تحلیلی و بانک های تجاری سیاست های فدرال رزرو را به جد دنبال می کنند.
تحلیل گران فاندامنتال بازار ارز با بررسی سیاست های پولی فد می توانند رشد یا کاهش ارزش دلار را پیش بینی کنند. تحلیل گران تکنیکال نیز باید با رصد کردن تقویم اقتصادی از زمان نشست های فدرال رزرو و سخنرانی اعضای کلیدی آن با خبر شوند و در این مواقع معاملات خود را مدیریت کنند.
افزایش یا کاهش نرخ بهره، سمت و سوی جاری شدن نقدینگی در شریان های اقتصادی را تغییر می دهد. نرخ بهره همچنین می تواند بر سایر بخش های اقتصاد تاثیر بگذارد و موجب افزایش دستمزدها شود.
بانک های مرکزی نقش بسزایی را در تعیین نرخ بهره ایفا می کنند. اما از نقش عرضه و تقاضا نیز نباید غافل شد. نرخ بهره مفهومی است که دانستن آن به شما کمک می کند در وام گیری ها و معاملاتتان سود و ضرر خود را بهتر مدیریت کنید.
2-نقدینگی
نرخ بهره بانکی به نرخ سود اعمال شده بر وام های کوتاه مدت بین بانک ها شاره می کند.
بهره سالانه سودی است که باید در پایان یک سال آن را پرداخت کنید.