DPS مخفف عبارت (Dividend Per Share) می باشد و به معنی درصدی از EPS است که میان سهامداران تقسیم می شود. بنابراین هر یک از این شرکت های سهامی که دارای مجوز فعالیت در بورس هستند از سیاست های خاص خود پیروی می کنند و در نتیجه، DPS در شرکت های مختلف متفاوت است.
جالب است بدانید که حتی درصد تقسیم سود هر یک از شرکت ها متفاوت است، ممکن است برخی از شرکت ها درصد سود بیشتری عاید سهامدارانش کند و برخی شرکت ها درصد سود کمتری نصیب سهامدارانش کند از این رو شرکت هایی درصد سود کمتری نصیب سرمایه گذاران می کنند، بیشتر آن را برای تامین نقدینگی مورد نیاز طرح های توسعهای شرکت صرف می کنند.
لذا توجه داشته باشید که در خصوص برنامه ریزی برای EPS و نحوه پرداخت DPS به سهامداران، در مجمع عمومی شرکت تصمیم گیری می شود.
شما می توانید برای محاسبه DPS از فرمول زیر استفاده کنید:
همچنین شما می توانید با از EPS محاسبه DPS را انجام دهید:
برای محاسبه سود نقدی سهام یک شرکت با آگاهی از EPS آن، می توانید از فرمول :
DPS = EPS x DPR استفاده کنید.
در فرمول بالا DPR به معنای نسبت پرداخت سود سهام می باشد که مخفف Divident Payout Ratio می باشد. نسبت پرداخت سود سهام، نسبت کل سود پرداخت شده به سهامداران در مقایسه با درآمد خالص شرکت است. فی الواقع این نسبت درصدی از خالص درآمد شرکت است که به صورت سود به سهامداران پرداخت شده است.
سود نقدی DPS به سهامدارانی پرداخت می شود که در زمان برگزاری مجمع عمومی سالیانه، سهام شرکت را خریداری کرده باشند. در واقع تفاوتی ندارد که سهامدار، چند روز پیش از تشکیل مجمع عمومی سهام شرکت را خریداری کرده و یا چند روز پس از تخصیص سود، سهام خود را به فروش می رساند.
بر اساس قوانین سازمان بورس اوراق بهادار تهران، در صورتی که تقسیم سود در مجمع عمومی سالیانه یک شرکت تصویب شد، آن شرکت موظف است که حداکثر تا 8 ماه از زمان تصویب، DPS را به سهامداران پرداخت کند.
طبق دستور العمل سازمان بورس اوراق بهادار تهران، شرکت های پذیرفته شده در بورس، دست کم 10% از EPS سالیانه شرکت را باید به صورت سود انباشته و دست کم 10% آن را نیز به صورت دستی نقدی بین سهامداران خود تقسیم کنند. مابقی آن بستگی به نوع شرکت دارد که مابقی EPS را تقسیم کند یا نگه دارد ، در مسیری دیگر صرف کند، افزایش سرمایه دهد و یا … که در مجمع عمومی عادی سالیانه تعیین می شود.
در نتیجه این طور می توان گفت که DPS سود نقدی تقسیم شده برای هر سهم و EPS سود ساخته شده برای هر سهم است.
در واقع، DPS بخشی از EPS است و در بیشتر مواقع مقدار DPS شرکت از مقدار EPS آن کمتر است. اغلب شرکت های ترجیح می دهند مقداری از سود خود را نگه دارند و بر حسب شرایط، آن را برای طرح های توسعه یافته یا رفع نیاز شرکت به کار ببرند.
در واقع عوامل زیادی هستند که بر توزیع سود سهام شرکت ها تاثیر بگذارند، اما از این رو میتوان به پرداخت بدهی، نیاز به رشد یا سیاست های توزیع سود شرکت اشاره کرد. از این رو DPS بخشی از سود کسب شده توسط شرکت است و با انتشار خبر افزایش آن، نشان دهنده اطمینان شرکت از رشد و سوددهی خود است و این عامل مورد مثبتی در نظر گرفته می شود.
یکی از پارامتر های منفی افزایش سود این می باشد که شرکت دیگر فرصت رشدی برای خود متصور نیست و به جای سرمایه گذاری سود در زمینه خرید تجهیزات جدید، آن را بین سهامداران خود تقسیم می کند. سرمایه گذاری مجدد سود و پرداخت بدهی های شرکت نیز از جمله مواردی است که گویای کاهش DPS است.
دریافت سود نقدی به دو روش زیر امکان پذیر می باشد که با توجه به شرایط هر شرکت متفاوت است:
امروزه شما برای دریافت کد بورسی، ابتدا باید در سجام ثبت نام کنید که یکی از اطلاعات خواسته شده یک حساب بانکی به نام شخص سهامدار است. این امر فرایند دریافت سود نقدی سهام را آسان تر کرده و بسیاری از شرکت ها سود نقدی سهام خود را به حساب بانکی سهامداران خود در سجام معرفی شده، واریز می کنند.
در این حالت شرکت مورد نظر با بانک قرار دادی امضا می کند که سود سهامداران توسط آن بانک پرداخت شود، بنابراین سهامدار با مراجعه به بانک می تواند سود تقسیمی هر سهم تعلق گرفته به خود را دریافت کند، بنابراین، سهامدار باید با در دست داشتن مدارک، کارت ملی، کپی کارت ملی و کد بورسی خود به یکی از شعب بانکی مورد نظر مراجعه کند.
برای اینکه بتوانیم به اطلاعات سود نقدی سالیانه سهام شرکت مورد نظر دسترسی پیدا کنیم دو روش وجود دارد:
1_مراجعه به سایت کدال.
2_تماس با امور سهام شرکت مورد نظر.
اگر سایت کدال را انتخاب کرده اید ابتدا باید مراحل زیر را طی کنید:
1_ابتدا وارید سایت www.codal.ir شوید.
2_ منوی جستجوی اطلاعیه را انتخاب کنید.
3_در فیلد نماد بورسی شرکت را بنویسید.
4_گزینه نوع نماد اطلاعیه روی زمان بندی پرداخت سود کلیک نمایید.
5_ در آخر دکمه جستجوی اطلاعیه در پایین فرم را کلیک کنید.
6_ اگر اطلاعیه از طرف شرکت ارسال شد، نشان داده خواهد شد که رو به روی اطلاعیه با کلیک روی آیکون می توان به صورت فایل یا عکس اطلاعات را دانلود کنید.
7_ لذا توجه داشته باشید که نحوه دریافت سود در اطلاعیه، ذکر شده است.
برای اینکه بتوانید میزان سود هر سهام در کدال را مشاهده کنید، باید سراغ فیلد “خلاصه تصمیمات مجمع عمومی سالیانه“ بروید.
((مجمع عمومی سالیانه شرکت ها، میزان نقدی سال مالی پیشین هر شرکت است که تصویب می شود.))
رقم مربوط به DPS در جدول”میزان سود” در فایل گزارش قابل مشاهده می باشد.
در این مقاله با مفهوم DPS آشنا شدید و اینکه DPS سود نقدی تقسیم شده برای هر سهم و EPS سود ساخته شده برای هر سهم است، بنابراین میزان سود سهام هر شرکت متفاوت می باشد.
شما می توانید با استفاده از سایت کدال و مهارت خود در بازار سهام، میزان سود معقولی کسب کنید بنابراین با آگاهی و اطلاعات کامل به این بازار ورود کنید تا سرمایه گذاری شما منجر به ضرر نشود.
DPS مخفف عبارت (Dividend Per Share) می باشد و به معنی درصدی از EPS است که میان سهامداران تقسیم می شود.
بر اساس قوانین سازمان بورس اوراق بهادار تهران، در صورتی که تقسیم سود در مجمع عمومی سالیانه یک شرکت تصویب شد، آن شرکت موظف است که حداکثر تا 8 ماه از زمان تصویب، DPS را به سهامداران پرداخت کند.