سود یا بهره مرکب چیست؟

۱۳ آبان ۱۴۰۲
زمان مطالعه: حدود 7 دقیقه
0 نظر
21 بازدید
سود یا بهره مرکب چیست؟

سود مرکب چیست؟

 شاید یکی از سوال هایی که برای بسیاری از سرمایه گذاران بوجود می آید این باشد که نحوه محاسبه سود در سرمایه گذاری ها به چه صورت است ؟ حالا این سود می تواند بهره یک وام باشد یا سود حاصل از سرمایه گذاری و پس انداز پول در بانک یا بازار های مالی .

در این مقاله می خواهیم تا در مورد سود مرکب بحث کنیم . اما سود مرکب چیست و چه تفاوتی با سود ساده دارد ؟ قبل از شروع بحث از شما یک سوال ساده می پرسم و خوب است تا در مورد آن کمی فکر کنید .

فرض کنید شخصی می خواهد در آخر ماه به شما پولی بدهد و پیش روی شما دو گزینه می گذارد . گزینه اول اینکه در پایان ماه یک میلیون تومان نقد و به صورت یکجا بدهد ، گزینه دیگر این که همین امروز به شما 1000 تومان داده و هر روز تا پایان ماه آن را دو برابر کند . شما کدام یک را انتخاب می کنید ؟

سود مرکب

سود مرکب ( compound interest ) سودی است که برای محاسبه آن هم سود مختص به اصل سرمایه و هم میزان سود حاصل از بهره های جمع شده از دوره های پیش سپرده یا وام هم بر سرمایه اصلی اضافه می گردد .

اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم میتوان اینطور بیان کرد که ، طی هر دوره هم به اصل سرمایه شما و هم به سودهای دریافت شده از دوره های قبلی سود تعلق می گیرد و به بیانی دیگر سود ، روی سود شما می آید . فرض کنید 10 میلیون تومان در یک صندوق ، سرمایه گذاری کرده اید و نحوه پرداخت سود این صندوق هم به صورت مرکب می باشد .

در ماه اول شما 20 درصد ، معادل دو میلیون تومان سود کرده و پول شما تبدیل به 12 میلیون تومان می شود . در ماه بعدی نیز 20 درصد دیگر سود کرده و سرمایه شما معادل 14 میلیون و 400 هزار تومان می شود . چرا که این 20 درصد روی 12 میلیون تومان اعمال می شود و این سود اضافه ناشی از سودی می باشد که در ماه قبل ، به سرمایه اصلی شما اضافه شده است .

در سود ساده ، سودی که در هر دوره دریافت می شود ، فقط از محل سرمایه اولیه است و بر روی سود های قبلی اعمال نمی شود . برای مثال اگر شما در یک بانک ، 10 میلیون سرمایه گذاری کنید و قرار باشد که بانک در انتهای هر دوره 20 درصد سود پرداخت کند ، شما در انتهای هر دوره دو میلیون دریافت می کنید . در صورتی که در مثال قبلی دیدیم که در انتهای دوره دوم سود دریافتی ما 2 میلیون و 400 هزار تومان بود ، چرا که فرایند پرداخت سود در مثال قبلی به صورت مرکب بود ، نه ساده . اثر سود مرکب در بلند مدت بسیار واضح تر خواهد بود .

سود یا بهره مرکب چیست؟

دو اصل طلایی

دو نکته بسیار مهم و حائز اهمیت در بحث سود مرکب به شرح زیر است :

1–  فرایند دریافت سود مرکب فرایندی بلند مدت است و برای دریافت سودهای بیشتر نیاز به صبر و زمان بیشتری خواهد بود .

2– اصل پایدارای بر سود مرکب حاکم است و برای دریافت سود مرکب ، نباید به اصل سرمایه و سود های حاصل از آن در هر دوره دست بزنید .

نحوه محاسبه سود مرکب

با استفاده از فرمول زیر می توان سود مرکب را محاسبه کرد .

Compound interest = [ P ( 1 + i ) ^ n ] – P = P [ ( 1 + i ) ^ n – 1 ]

P = مبلغ سپرده در حال حاضر

i = درصد اسمی نرخ بهره سالیانه

n = تعداد دوره دریافت سود

سود مرکب برابر است با مجموع مبلغ سپرده و سود آن در پایان یک دوره زمانی مشخص منهای مبلغ سپرده در حال حاضر . عبارت داخل کروشه همان مبلغ نهایی است که در پایان دوره دریافت می کنیم . هر چه n بزرگتر باشد و یا دوره پرداخت سود طولانی تر شود ، این سود نیز عدد بزرگتری می شود .

برای مثال اگر دوره دریافت سود از سالیانه به دو دوره شش ماهه تبدیل شود ، n بزرگتر شده و در نهایت سود مرکب نیز بیشتر خواهد بود . نکته قابل توجه این است که اگر دوره دریافت سود سالیانه است ، نرخ بهره نیز باید سالیانه باشد و اگر دوره دریافت سود ماهیانه باشد ، نرخ بهره سالیانه باید تقسیم بر 12 شود تا تبدیل به ماهیانه شود . به سوال اول مقاله باز می گردیم . حالا شما کدام را انتخاب می کنید ؟ الان که با مفهوم سود مرکب آشنا شده اید حتما دریافته اید که گزینه دوم ، سود بیشتری را نصیب شما می کند .

سود یا بهره مرکب چیست؟

چگونه از سود مرکب استفاده کنیم ؟

همه ما باید به دنبال راهی باشیم تا با کمترین انرژی جسمانی ، بتوانیم بیشترین درآمد را کسب کنیم . یعنی روش درآمدزایی ما به گونه ای باشد که حتی اگر کار هم نکنیم باز هم ثروت و درآمد به حساب ما جاری باشد و بتوانیم سود های روزافزون کسب کنیم و سود های به دست آمده را دوباره سرمایه گذاری کنیم . یکی از این راه ها بهره مندی از سود مرکب می باشد .

رویه پرداخت سود بانک ها به صورت مرکب نیست چرا که در غیر این صورت ورشکسته خواهند شد لذا سرمایه گذاری در بانک ها نمی تواند ما را به سود مرکب برساند . بنابراین ما باید توجه خود را به سمت سرمایه های کوچک برده و با استفاده از اصل سود مرکب بتوانیم به سرمایه های بزرگ برسیم . یکی از راه هایی که ما را به این هدف می رساند ، سرمایه گذاری در بازار سرمایه یا همان بورس می باشد . همانطور که می دانید می توانید با یک سرمایه اولیه کم ( 500 هزار تومان ) در بورس سرمایه گذاری کنید .

در همه این موارد شما ابتدا باید به سود برسید و سپس سودهای بدست کسب شده را به سرمایه اولیه خود اضافه کنید . اگر بخواهیم اصل پول را از کل مبلغ جدا کرده و فقط سود بدست آمده را محاسبه کنیم می توانیم از این فرمول استفاده کنیم :

  1. مقدار سود کسب شده در سرمایه گذاری

  2. سرمایه اولیه

  3. میزان سود سالیانه که به صورت اعشار است برای مثال برای 20 درصد عدد 2/0 وارد می شود

  4. تعداد دفعاتی که سود در سال مرکب می شود

  5. تعداد سالی که سرمایه گذاری طول می کشد

نتیجه گیری

همانطور که مستحضر هستید ، سود مرکب می تواند معجزه کند . بنابراین حتی اگر سرمایه کمی هم در اختیار دارید آن را ناچیز ندانید و سعی کنید تا با استراتژی سود مرکب و همچنین علم و دانش و آگاهانه ، آن را در مسیر صحیح وارد کرده تا بتوانید به سود های کلان برسید .

برای مثال اگر شما یک میلیون تومان در بورس سرمایه گذاری کنید و سعی کنید هر ماه 10 درصد به سرمایه قبلی خود اضافه کنید و از اصل سرمایه خود چیزی کسر نکنید ، پس از 10 سال بیش از 90 میلیارد تومان سرمایه خواهید داشت . اما همه این ها مستلزم علم و دانش کافی ، علم سرمایه گذاری ، علم بازار ، علم تحلیل ، تلاش و کوشش ، صبر ، صبر و صبر می باشد .

سود مرکب،هشتمین عجایب جهان است.کسی که آن را بفهمد سودش را می برد،کسی که نتواند بفهمد هزینه اش را می پردازد .  ” آلبرت اینشتین

سوالات متداول

سود مرکب چیست؟

سودی است که برای محاسبه آن هم سود مختص به اصل سرمایه و هم میزان سود حاصل از بهره های جمع شده از دوره های پیش سپرده یا وام هم بر سرمایه اصلی اضافه می گردد .

نظر اینشتین در مورد سود مرکب ؟

آلبرت اینشتین در مورد سود مرکب میگوید : سود مرکب،هشتمین عجایب جهان است.کسی که آن را بفهمد سودش را می برد،کسی که نتواند بفهمد هزینه اش را می پردازد . 

به این مقاله امتیاز بدهید
امتیاز کل: 0
تعداد شرکت کننده: 0
ارسال نظر
ad logo
CHART
چارت حرفه ای

مقالات مرتبط

پربازده ترین زمان های معامله بورس ایران حدود 1 ماه قبل

پربازده ترین زمان های معامله بورس ایران