بخش بسیاری از روزمرگی شما، وابسطه به سلامتی شما است، یکی از این سلامتی ها در زندگی روزمره شما، سلامت مالی است. سلامت مالی اصطلاحی است که برای ارزیابی و توصیف وضعیت مالی افراد تعریف میشود.
از جمله پارمتر های تشکیل دهنده این سلامتی، میزان پس انداز های شما، مقداری که از بازنشتگی دریافت میکنید و یا این که چه مقداری از درآمد خود را صرف هزینه های روزمره خود میکنید.
اگر چه کارشناسان دستوالعمل هایی برای شاخص سلامتی مالی افراد دارند اما چون معیار های این سلامتی برای هر فرد مجزا است، این برنامه برای هر فرد باید به صورت جداگانه تنظیم شود، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا کاملا با ابعاد، این سلامت مالی آشنا شوید.
کارشناسان روش ها و دستور العمل هایی برای شاخص سلامتی هر فرد تعیین کرده اند اما این شاخصه ها برای هر فردی متفاوت است، به همین دلیل بهتر است هر فردی برای خود، برنامه مالی جامع و کاربردی داشته باشد تا بتواند مسیر پیشرفت خود را به بهترین شکل ممکن طی نماید و همچنین در صروت وقوع اتفاق مالی غیر منتظره به خطر مالی برخورد نکنید.
یکی از کارشناسان مالی به نام امیلی بیرکن میگوید: سلامت مالی شباهت بسیاری با سلامت جسمانی دارد، شما نمی توانید با استفاده از یک معیار مشخص سلامت جسمانی همه افراد را مشخص کنید.
سلامتی مالی از فاکتور های زیادی تشکیل میشود، شما با فراگیری و عمل بر آن ها میتوانید مسیر پیشرفت خود را هموار تر و راحت تر کنید.
درآمد بالا یکی از مهمترین فاکتور های سلامت مالی میباشد، کسب درآمد بالا ضروری نیست، اما باید به اندازه ای درامد داشته باشید که بتوانید از پس مخارج و هزینه هایتان بدون مشکل بر بیایید.
بهترین راه برای اطلاع از سلامت مالی خود، عمل کردن و بهینه کردن عوامل موثر بر آن است که در ادامه مهم ترین آنها را برای شما بیان میکنیم:
1_ چقدر برای هزینه های غیر منتظره آمادگی دارید؟ آیا تا به حال برای اینچنین هزینه هایی خودتان را آماده کرده اید؟
2_ ارزش خالص دارایی ها و یا ثروت شما چقدر است؟
3_ آیا بیمه عمر و درمانی مناسبی برای پوشش آینده و شرایط زندگی خود دارید؟
4_ باید چند درصد از بدهی هایتان را با سود های کلان پرداخت کنید؟
5_ آیا لزومات زندگیتان، یعنی آنچه را که لازمه زندگی روزمره شماست را دارید؟
6_ به چند درصد از خواسته های خود در طول زندگی خود رسیده اید؟
7_ آیا برای آینده خود برنامه و هدف دارید؟
سلامت مالی را میتوان به روش های مختلفی اندازه گیری کرد، یکی از این راه ها اندازه گیری بر اساس منابع مالی میباشد، پس انداز و دارایی خالص هر فرد نشان دهنده منابع مالی اوست که در حال و آینده مورد استفاده قرار میگیرند.
البته این منابع زیاد قابل استناد نیستد زیرا ممکن است عواملی همچون، بدهی ها، وام ها و … این منابع را کم کرده و یا از بین ببرند.
پس سلامت مالی فرد در این زمینه رقم ثابتی ندارد و بر اساس نقدینگی و دارایی های فرد و همچنین نوسان قیمت کالاها و خدمات در حال تغییر است.
برای مثال ممکن است درآمد و حقوق یک فرد ثابت باشد اما هزینه های بنزین، غذا، دانشگاه، وام ها و… در حال افزایش باشند، با توجه به موقعیت ثابت و خوب درآمد مایل فرد ممکن است موقعیت و سلامت مالی خود را از دست بدهد و در صورت جبران نشدن افزایش هزینه ها دچار مشکلات مالی فراوانی شود.
نشانه خوب و معقول سلامت مالی این است که شخص دارای جریان ثابت درآمد، تغییرات کم در هزینه ها و تعادل نقدی رو به افزایش باشد.
یکی دیگر از معیار هایی ک میتوان با آن سلامت مالی اشخاص را اندازه گیری کرد، مالکیت داراییها است.
دارایی به چیزی گفته میشود که به طور مثبت به ارزش خالص ثروت شما بیفزاید و ارزش خالص ثروت شما را بالا ببرد، برای دارایی ها میتوان مثال های گوناگونی زد:
1_ سرمایه گذاری های شما مانند سهام و صندوق های سرمایه گذاری
2_ حساب های بازنشستگی
3_ پولی که به عنوان پس انداز در حساب شما وجود دارد.
4_ بیمه های درمانی
5_ بیمه عمر
6_ ملک، زمین، ساختمان، خودرو و… که میتوانند به پول نقد تبدیل شوند.
امروزه داشتن یک بیمه درمانی تکمیل میتواند یکی از معیار های سلامت مالی شما باشد، زیرا در زمان بیماری شما میتواند بسیاری از هزینه های درمانی شما را پوشش دهد. هر بیمه ای نمیتواند نشانه وضعیت مالی خوب شما باشد زیرا بعضی از بیمه ها امری اختیاری نبوده و شما با هر سطح درآمدی موظف به دریافت آن هستید مانند بیمه شخص ثالث خودرو.
همچنین معیاری هایی برای سنجش میزان تاثیر بدهی شما بر سلامت مالی شما وجود دارد، برای مثال میزان بدهی تقسیم بر درآمد میتواند یکی از معیار های تاثیرگذار و مهم در سلامت مالی شما باشد. به طور خلاصه باید همیشه ارزش خالص دارایی های شما باید همیشه بیشتر از بدهی های شما باشد.
سلامت مالی تنها به درآمد و هزینه های فرد ختم نمیشود بلکه به عادت ها و رفتار های مالی خوب هم بستگی دارد، فردی که درآمد و هزینه هایش را ثبت کرده و درصد قابل توجهی از درآمدش را ( مثلا 13 درصد) صرف آینده میکند، نیز دارای سلامت مالی خوبی میباشد.
برای بهبود وضعیت مالی خود باید نگاه صحیح و درستی به جایگاهی که هستید داشته باشید، باید ارزش روز دارایی های خود را محاسبه کنید تا متوجه وضع دقیق دارایی ها و جایگاه خود بشوید.
برای محاسبه دارایی و بدهی هایتان کافیست ارزش هر آنچه که جایگاه سرمایه ای دارد و قابلیت نقدشوندگی دارد، از جمله: درآمد، خانه، ماشین، طلا، سهام و… را محاسبه کرده و با بدهی های خود مقایسه کنید.
اولین گام برای بهبود وضعیت مالی ایجاد یک بودجه بندی و برنامه ریزی اقتصادی دقیق و مناسب است، که هم باید شامل خرج های ضروری شما باشد و هم اهداف آینده شما در آن لحاظ شده باشد.
بنابراین باید به نحوه دخل و خرجتان نگاه عمیقی داشته باشید، آیا هزینه هایی وجود دارند که بتوانید آنها را حذف و یا حداقل کمترشان کنید؟
هزینه های اضافی را حذف کرده و نگاه درستی به « نیازها» و « خواسته ها» داشته باشید.
برای تنظیم بودجه خود ابتدا باید هزینه ها و درآمد های یک ماهتان را به ثبت برسانید، ممکن است این کار مقداری زمان بر باشد اما میتوان برای تسریع در این امر از نرم افزار های موبایلی یا اکسل و گوگل شیت استفاده کرد.
یکی از روش های مناسب برای بودجه بندی روش پاکت میباشد.
در این روش شما برای هر یک از اقلام ضروریتان مانند هزینه های خورد و خوراک، هزینه بنزین، هزینه قبض ها و… مبلغی تعیین کرده و آن را داخل پاکت پول به صورت نقد قرار بدهید، زمانی که این مبلغ در داخل پاکت تمام شد، شما دیگر مجاز به خرج کردن مبلغی نیستید.
یکی از مهم ترین و اصلی ترین فاکتور های این مدل کنترلی، پایبند بودن به بودجه ایست که برای خود مشخص کرده اید. جدا از افزایش یا کاهش درآمد خود باید به این بودجه بندی پایبند باشید زیرا زمانی که درآمد شما افزایش میابد همراه با آن هزینه هایتان هم افزایش می یابد هیچ پیشرفت مالی ای نخواهید داشت.
نگهداری مقداری پول ذخیره برای مواقع اضطراری و حساس میتواند سلامت مالی شما را افزایش دهد، این پول صرف مخارج اضطراری همچون هزینه های روزمره و تعمیر ماشین و… استفاده میشود، بهتر است این مبلغ به قدری باشد، که هزینه های 3 تا 6 ماه شما را پاسخگو باشد.
هدف از ایجاد همچین پس اندازی این است که در مواقع ضرورت و در اتفاقات ناگهانی شما دچار ضربه های مالی و بدهی نشوید، همچنین در صورت از دست دادن شغل، بیماری، هزینه های اضافی خانه و … آرامش مالی خود را از دست ندهید.
اگر به تازگی شروع به برنامه ریزی برای بودجه و درآمد و هزینه های خود کرده اید، ممکن است برخی از هزینه ها را در آن لحاظ نکنید، که باز هم این صندوق در آینده، این هزینه ها را برای شما پوشش خواهد داد.
یکی دیگر از روش های بهبود وضعیت مالی پرداخت کردن بدهی هایتان است، این راه دارای دو روش است یکی میگوید از بزرگترین بدهی خود شروع کنید و دیگری میگوید از بدهی های کوچک تر شروع کرده و به سمت بدهی های بزرگتر بروید، هر کدام از این روش با توجه روش های مالی و اوضاع مالیتان، پاسخگو هستند.
زمانی که از یک سلامت مالی جامع و کامل صحبت میکنیم، قطعا اجرای این برنامه آسان نبوده و در زندگی روزمره ما اتفاقاتی رخ میدهد که اجرای این برنامه را برای ما دشوار میکند، در ادامه قوانینی را برای شما آماده کرده ایم که میتواند به رعایت سلامت مالی شما کمک کند.
1_ اگر میتوانید پرداخت اقساط و پس اندازتان را خودکار کنید، یعنی در یک زمان مشخص در ماه مقداری پول را جهت پس انداز در یک حساب و مقداری برای پرداخت بدهی هایتان در یک حساب دیگر واریز نمایید.
2_ از یک روش بودجه بندی درصدی استفاده کنید، به عنوان مثال60 درصد از درآمدتان را برای نیاز های زندگی، 25 درصد از درآمدتان را صرف خواسته ها و 25 درصد باقی مانده را برای پس انداز یا بدهی هایتان خرج کنید.
3_ سعی کنید هزینه مسکن چه رهن و چه اجاره را به بیش از 40 درصد از درآمد نرسانید.
4_ سعی کنید 10 درصد از درآمد خود را صرف سرمایه گذاری و یا بازنشستگی خود کنید.
این عامل میتواند به دوام یک شرکت یا یک بیزنس کمک کند. میتوان درآمد یک شرکت یا یک سازمان را سرمایه گذاری های مختلف کرد و یا در لوازم اداری سازمان، استخدام های جدید، خدمات جدید و… خرج کرد. سلامت مالی در یک شرکت بسیار در روند آتی یک شرکت تاثیرگذار است و میتواند روند آتی و درآمد زایی یک شرکت را به صورت عجیبی متحول کند.
در این صورت هر پولی که در سیستم شرکت خرج میشود، باید در جهت رشد و ثبات شرکت حرکت کند. والا این هزینه در نتیجه باعث پایین آمدن کارایی شرکت، کاهش بازده کارکنان و در انتها باعث کاهش دامنه سودسازی شرکت میشود.
سلامت مالی یک امر تک وجهی و تک مجهولی نمیباشد و وابسطه به سبک زندگی شما، درآمد شما، هزینه های شما و… متغیر است، پس باید دائما آن را زیر نظر داشته باشید والا ممکن است در آینده مشکلات جدی برای شما رخ بدهد.
شما برای یک سلامت مالی درست باید بر روی ثبات مالی خود تمرکز داشته باشید، یکی از روش های افزایش ثبات مالی در زندگی، اختصاص هزینه های ثابت برای هزینه های روزمره شما میباشد.
با تمرین و توجه به نکاتی که در مقاله بالا با هم برسی کردیم میتوانید یک نظام مالی صحیح را در زندگی خود ایجاد کرده و در نتیجه به یک سلامت مالی مناسب برسید. مهمترین اثر سلامت مالی در زندگی روزمره شما این است که بار روانی مسائل مالی از روی ذهن شما برداشته میشود در نتیجه میتوانید روی دیگر جنبه های زندگیتان تمرکز بیشتری داشته باشید.
سلامت مالی اصطلاحی است که برای ارزیابی و توصیف وضعیت مالی افراد تعریف میشود.
هدف از ایجاد همچین پس اندازی این است که در مواقع ضرورت و در اتفاقات ناگهانی شما دچار ضربه های مالی و بدهی نشوید.