دنیای معامله گری در زمان حال بسیار با گذشته متفاوت است و امروزه ابزار های متنوعی در دسترس معامله گران و فعالان بازار قرار دارد. مدرن شدن در بازار های مالی باعث شده است، معاملات در این بازار ها بسیار آپشنال شده و امروزه در بازار ها به حالات مختلفی معامله انجام میشود.
به عنوان مثال در بورس در دهه های اخیر برای خرید سهام باید به صورت حضوری و در دفاتر کارگزاری معاملات خود را انجام میدادید. اما درحال حاظر تنها با یک کلیک میتوانید هر معامله ای را انجام دهید.
البته در حال حاظر با وجود روش های جدید در خرید و فروش هنوز هم سنتی های این بازار ها در حال خرید و فروش به روش های قبلی هستند.
اگر در دسته ای از معامله گران هستید که ورود و خروج در معاملات شما مهم است و میخواهید به بهترین شکل ممکن از این امکانات استفاده کنید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
سفارشات به صورت کلی به دو دسته خرید و فروش تقسیم میشوند، به طور کلی هر معامله ای در هر بازار مالی، یا یک معامله خرید است، یا یک معامله فروش، از این رو تمامی سفارشات شما بر اساس همین دو نوع سفارش دسته بندی میشود.
امروزه در شکل حرفه ای، این معاملات از طریق سامانه های معاملاتی و ارسال این سفارشات از طریق همین سامانه ها به شکل سفارش انجام میپذیرد، اما همین سفارشات بر اساس نحوه ورود و شرایط ارسال به انواع: سفارش بر اساس قیمت جاری بازار (Market Order)، سفارش توقف (Stop Order)، سفارش محدود (Limit Order) و سفارش ترکیبی توقف محدود (Stop Limit) تقسیم بندی میشوند.
زمانی که معامله گر فکر میکند که قیمت در جایگاهی قرار دارد که فرصت برای قرار دادن سفارش نیست در همان قیمت معامله خود را باز کرده و اصطلاحا معامله را در قیمت مارکت یا قیمت همان لحظه بازار باز میکند. این نوع سفارش گذاری بسیار راحت است و شرایط خاصی برای باز کردن پوزیشن ندارد، فقط کافیست مقدار ارز یا سهام مورد نظر را که قصد خرید دارید وارد کنید.
در این نوع معاملات، پوزیشنی معقول است که دیگر قیمت به نقطه وارد شدن باز نگردد و اگر شما میتوانستید با برگشت مجدد قیمت به آن ناحیه خرید خود را به بهینه ترین حالت ممکن انجام دهید.
در این نوع معاملات، fee یا همان کارمزد بالاتر از حالات دیگر است یا به اصطلاح بیشترین کارمزد به این نوع معامله تعلق دارد.
این نوع سفارش در تمامی بازار های مالی از جمله بورس اوراق بهادار تهران، کریپتوکارنسی، فارکس و… کاربرد فراوانی دارد.
به این سفارشات که به نام pending orders هم شناخته میشوند، زمانی استفاده میشود که شما بخواهید در یک ارز یا یک سهام یا یک دارایی در قیمتی بالاتر یا پایین تر از قیمت بازار آن وارد معامله بشوید. استفاده از این نوع سفارشات به استراتژی معاملاتی شما بستگی دارد.
با توجه به این که دو نوع سفارش دیگر به نام Market if Touched و Limit if Touched کاربردی ندارند و دیگر توسط معامله گران استفاده نمی شوند.
این نوع سفارش برای کسانی استفاده میشود که بر اساس شکست سطوح و قیمت ها معامله میکنند، زمانی که قیمت از سطحی عبور کند آنگاه پس از این اتفاق، سفارش شما ارسال شده و در جریان معاملات قرار میگیرد.
در این نوع معاملات شما باید توانایی بالایی در تشخیص نقاط و سطوح حمایتی و مقاومتی داشته باشید و اگر ممکن است یک سطح کم اهمیت را در نظر گرفته و در این صورت شما وارد معامله شده و آن سطح تاثیر زیادی بر قیمت نداشته باشد، آنگاه شما در آن معامله ضرر میکنید.
این نوع سفارشات به دو حالت انجام میشود که در ادامه به آن ها میپردازیم:
زمانی که شما قصد باز کردن یک معامله در جهت صعود بازار یا اصطلاحا buy دارید، میتوانید این معامله را به گونه ای باز کنید که قیمت ابتدا به ناحیه ای رسیده و قیمتی را تاچ کرده سپس معامله شما در قیمتی بالاتر باز شود به عنوان مثال شما انتظار دارید قیمت طلا از محدوده 1500 گذشته و خود را به 1650 برساند و در این بین در قیمت 1500 تا 1530 یک ناحیه عرضه یا ناحیه مقاومتی قرار دارد در این هنگام شما خرید توقفی باز میکنید به گونه ای که اگر قیمت از 1530 گذشت برای شما در قیمت 1540 یک معامله خرید باز شود تا بتوانید این معامله را در تارگت خود یعنی 1650 ببندید.
این نوع سفارش کاملا برعکس خرید توقفی است و در مواقعی استفاده میشود که شما انتظار کاهش قیمت یک دارایی را دارید و میخواهید یک پوزیشن فروش یا sell باز کنید، در این هنگام ابتدا صبر کرده و منتظر شکست ناحیه مقاومتی میشوید. سپس در قیمتی پایین تر یک معامله فروش باز میکنید به این مدل سفارش گذاشتن فروش توقفی گفته میشود.
توجه: به دلیل یک طرفه بودن بازار بورس در ایران امکان باز کردن معاملات فروش یا sell در ایران وجود ندارد، البته با توجه رویکرد مناسب دولت در بورس سال 1401، تحلیلگران بازار های مالی ایران، این احتمال را میدهند که این آپشن در ماه های آینده به بازار بورس ایران اضافه شود.
اما با توجه به محدودیت دامنه نوسان در روز برای سهام های بورسی و فرابورسی در بعضی اوقات امکان قرار دادن سفارش های بالا تر از قیمت امکان پذیر نیست زیرا گاهی این قیمت در دامنه نوسان آن سهام قرار ندارد.
در حال حاضر امکان قرار دادن سفارش خرید بالاتر از قیمت بازار یک سهام در بورس وجود ندارد زیرا سفارشات خریدی که در بازار بالاتر از قیمت لحظه ای باشند با بیشرترین قیمت خرید مچ شده و معامله شما با قیمتی پایین تر باز میشود، پس بهتر است برای باز کردن این چنین معاملاتی شما از همان قیمت مارکت استفاده کرده و در صورت نیاز، لحظه ای بازار را رصد کنید تا در موقعیت مناسب، معامله خرید خود را باز کنید.
البته این نوع سفارش در نسخه مفید تریدر وجود دارد اما تضمین در انجام آن نیست زیرا ممکن است در قیمتی که شما برای خرید وارد کرده اید هیچ فروشنده نباشد و معامله شما انجام نشود یا مقداری بالاتر و یا پایین تر معامله شما باز شود، زیرا در هر صورت این معامله هم از جنس قیمت بازار است.
قیمت ورود و خروج برای معامله گران حرفه ای بسیار با اهمیت است، به علت پوزیشن سایز و نقدینگی بالایی که دارند باید در قیمتی مشخص وارد بازار یا یک ارز شوند تا بتوانند ساده تر و راحت تر آن معامله را مدیریت کنند، شما اگر بخواهید یک معامله را در قیمتی مشخص یا بالاتر از قیمت بازار یا پایین تر از قیمت بازار وارد شوید به سراغ معاملات محدود یا Limit Orders میروید.
در یک دارایی یا یک ارز، زمانی ما انتظار رشد قیمتی را داریم اما میخواهیم در قیمتی پایین تر وارد آن دارایی شویم، دست به اردر های محدود یا limit میزنیم و در قیمتی پایین تر یک اردر از نوع Buy Limit باز میکنیم، سپس با رسیدن قیمت به آن ناحیه، سفارش خرید ما دقیقا در همان قیمت باز میشود.
در این نوع سفارش شما از کاهش قیمت، سود کسب میکنید، به صورتی که اگر تحلیل شما این باشد که قیمت، از ناحیه ای کاهش می یابد، میتوانید در قیمتی از آن ناحیه یک اردر Sell Limit گذاشته و در صورت رسیدن قیمت به این ناحیه و کاهش قیمتی از آن ناحیه، شما سود خواهید کرد.
به عنوان مثال قیمت در حال حاظر BTCUSDT یا همان بیتکوین 20000 دلار است، شما پیش بینی میکنید این ارز از قیمت 21000 شروع به ریزش کند و تا 16000 ریزش داشته باشد، در این صورت میتوانید یک اردر Sell Limit در قیمت 21000 گذاشته و در صورت صحیح بودن تحلیل شما این سفارش را با سود خوبی در قیمت 16000 ببندید و از این کاهش قیمت سود کسب کنید.
در این نوع سفارشات شما با ترکیب دو نوع سفارش بالا میتوانید به صورت توقف محدود یک اردر را در بازار قرار دهید. البته دقت داشته باشید در صورتی که از این نوع سفارش در بازار بورس ایران استفاده کنید، باید فاصله های قیمتی شما بالا نباشد زیرا ممکن است در قیمتی که اردر شما قرار میگیرد معامله و اردری قرار نگیرد و معامله شما انجام نشود، دقت داشته باشید این نوع اردر ها باید با دقت بالایی قرار داده شوند و اگر ممکن است فروش های شما از دست رفته و یا خرید های شما انجام نشود.
این سفارش از نوع خرید در بازار میباشد بدین صورت که اگر قیمت به یک ناحیه یا یک قیمت مشخص رسید، آنگاه یک اردر خرید در قیمتی پایین تر باز میشود، به عنوان مثال شما سهام ذوب را تحلیل کرده و انتظار دارید در صورت شکست قیمت 2000 ریال، این سهام صعودی شود، پس در قیمت 1900 ریال یک اردر خرید میگذارید، بدین صورت که خرید در قیمت 1900 ریال به شرط عبور قیمت سهام از 2000 ریال انجام شود.
در طرف مقابل سفارش خرید توقف محدود، سفارش فروش آن قرار دارد و دقیقا بلعکس عمل میکند، بدین صورت که زمانی قیمت به یک عدد مشخص میرسد آنگاه سفارش فروش شما در یک قیمت بالاتر گذاشته میشود، این قابلیت در بازار بورس وجود ندارد ولی شما میتوانید از این قابلیت در گذاشتن استاپ معاملاتتان استفاده کنید.
نکته: در بازار های جهانی مانند فارکس و ارز های دیجیتال و… این محدودیت ها از جمله دامنه نوسان و یک طرفه بودن بازار وجود ندارد.
با توجه به هر کدام از موقعیت های معاملاتی و موقیعت های مختلف در بازار ها، هر معامله گر باید نسبت به استراتژی خود و موقعیت های مختلف یکی از انواع پوزیشن بالا را انتخاب کرده و به صورت صحیح استفاده نماید، توجه داشته باشید در انتهای کار هر تریدر، برآیند سود و زیان، برای او ارزش دارد پس توجه داشته باشید: مهم نیست که از چه نوع معامله ای استفاده میکنید، مهم آن است در چه موقعیتی پوزیشن باز میکنید.
اگر با استراتژی مناسب و مدیریت ریسک و سرمایه وارد بازار و معاملات آن شوید، ممکن نیست که برآیند شما منفی باشد، مگر آن که در یکی از موارد بالا مشکل داشته باشید، اگر در معاملات خود احساس ضعف میکنید و نمیدانید دلیل سود نکردنتان در بازار های مالی چیست، کافیست با آکادمی مالی سودانه تماس بگیرید تا با استفاده از مشاوره مشاوران ما، راه درست را در بازار های مالی بیابید.
سفارش بر اساس قیمت جاری بازار (Market Order)، سفارش توقف (Stop Order)، سفارش محدود (Limit Order) و سفارش ترکیبی توقف محدود (Stop Limit)
قیمت ورود و خروج برای معامله گران حرفه ای بسیار با اهمیت است، به علت پوزیشن سایز و نقدینگی بالایی که دارند باید در قیمتی مشخص وارد بازار یا یک ارز شوند تا بتوانند ساده تر و راحت تر آن معامله را مدیریت کنند، شما اگر بخواهید یک معامله را در قیمتی مشخص یا بالاتر از قیمت بازار یا پایین تر از قیمت بازار وارد شوید به سراغ معاملات محدود یا Limit Orders میروید.